apple-imac-of-windows-zakelijk1

Keuzehulp: Windows of Mac kiezen bij overheidsinstanties?

Privé is het vaak een persoonlijke voorkeur om te kiezen voor een Microsoft Windows computer of een Apple mac computer. Voor overheidsinstellingen spelen er vele andere voorwaarden mee die de keuze kunnen beïnvloeden. Veelal valt de keuze op Windows computers aangezien dit in aanschaf goedkoper is, maar is dit wel de beste optie? De keuze is natuurlijk aan de ICT van de organisatie, we zetten enkele voor- en nadelen op een rijtje;

Microsoft Windows 10 of Apple OS X?

Beide bedrijven zijn wereldwijd bekend, echter is de verhouding tussen windows en OSX verkopen erg groot. Qua marktaandeel staat Microsoft met bijna 90% ver voor op Apple. Feit is echter dat Apple wel aan het inlopen is en steeds meer organisaties (en particulieren) kiezen voor een Apple iMac of MacBook. Het vrije besturingssyteem Linux is een erg kleine speler en voor grote overheidsinstellingen niet interessant aangezien veel programma’s hier niet op werken en personeel dit besturingssyteem niet kent.

Een goed startpunt is om te inventariseren welke programma’s je nodig hebt. Bij veel organisaties zijn specifieke programma’s nodig voor de administratie of simpelweg het functioneren van een afdeling. Ga na of de software werkt op beide systemen. Inden dit niet het geval is betekend een overstap naar een andere OS ook een verplichte overstap naar één of meerdere andere programma’s. Een flinke klus voor de ICT en het personeel. Voor het kiezen van een nieuw programma zal je weer het gehele stappenplan voor het inkopen moeten afgaan.

ICT kosten

Dat aanschaf duurder is heeft u waarschijnlijk al gemerkt. Dit is een strategie van Apple dat al tijden zijn vruchten afwerpt. Aangezien Apple het alleen recht heeft op OSX zit je vast aan specifieke modellen die Apple zelf maakt. Bij windows heb je de keuze tussen vele merken. Daarnaast is een iMac of Macbook vaak degelijk gebouwd, bij een Windows computer wilt dit wel eens verschillen. Voordeel hiervan is dat na 5 jaar een mac nog enige waarde heeft, een Windows computer zelf niet.

De ICT kosten tijdens gebruik is volgens een onderzoek onder Apple en Windows verrassend genoeg lager bij organisaties die werken met iMac’s. Vooral het aantal problemen waarbij de ICT moest worden ingeschakeld bleek aanzienlijk minder. Ook is het instellen van programma’s op meerdere macs sneller. Op het gebied van software licenties bleek nagenoeg geen verschil te zitten. 65% van de ondervraagden beweerden na het onderzoek dat een Mac toch goedkoper is en 16% kiest toch voor de Windows computer. 19% geeft aan dat het weinig uit maakt. Het is natuurlijk zoeken naar het punt waarop de ICT kosten dusdanig veel lager liggen dat de aanschaf van macs aantrekkelijker is.

ICT veiligheid

Een mac staat bekend als een veilige machine waar bijna geen virussen voor zijn. Die uitspraak lijkt inmiddels achterhaald. Feit is dat een goede virusscanner voor een Windowsorganisatie een absolute must is. Een dergelijke virusscanner maakt het systeem langzamer. Doorgaans wordt aangenomen dat een Mac nog wel veiliger is dan Windows, maar zorg dat je in beide gevallen een goede virusscanner hebt!

Vraag het je werknemers

Als de benodigde programma’s op beide systemen werken en de kosten elkaar weinig ontlopen waarom zou je het als ICT’er niet gewoon aan het personeel vragen? Uiteindelijk is het voor de gebruikers vaak een persoonlijke keuze. Sommigen mensen hebben een hekel aan Apple OSX of juist aan Windows 10. Door het personeel zelf te laten kiezen vergroot je de tevredenheid, dat is ook wat waard toch 🙂

En nee, dit bericht is niet geschreven op een iMac.

Geef een reactie